Kick-Box

A kick-box története

A kick-box az 1970-es évek közepe táján alakult ki, elsősorban az Egyesült Államokban és valamivel később Nyugat-Európában. Alapítói az amerikai Mike Anderson és a német Georg Brückner voltak. A sportág első elnevezése Contact-Karate volt, majd 1976-ban All-Style Karate (össz-stílus) nevet kapta, amely azt fejezte ki, hogy több stílusból tevődik össze. 1984-ben született meg a világszövetség által jelenleg is használt kick-box elnevezés.

Az alapítók egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harcművészetek – a (japán eredetű) karate, a (koreai eredetű) taekwondo és a (kínai eredetű) kungfu, valamint a thaiföldi eredetű muay thai – mozgásanyagát továbbfejlesztve, azokat ötvözve a box technikákkal, egy önálló, deklaráltan verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

A kick-box nem tagadja a tradicionális gyökereit, de önmagát nem harcművészetként, hanem egy modern küzdősportként határozza meg.

Ma a kick-boxot, a küzdelmi szabályrendszerek alapján két alcsoportra szokták osztani: ringes (full-kontact, low-kick és K1) és tatamis (pointfighting, light-kontact és kick-light).
A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), mely 2006 óta az egyetlen AGFIS¹ által is elismert kick-box világszervezet, és aminek több mint 90 ország a tagja.

Magyarországon 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szakszövetség. A Szakszövetség elnöke megalakulásától kezdve Dr. Leyrer Richárd volt, aki egyben a MOB nem olimpiai sportágak szekciójának az alelnöki posztját is betöltötte 2012-től. Dr. Leyrer Richárd 2015. januárjában tragikus hirtelenséggel elhunyt, új elnöknek Galambos Pétert választották meg.

Versenyek

A sportolók küzdelem és formagyakorlat versenyszámokban mérhetik össze tudásukat, különböző kor- és súlycsoportokban.

A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerejű (a pointfighting, light-kontact és kick-light szabályrendszerekben), vagy a teljes erejű (a full-kontact, low-kick és K1 szabályrendszerekben) végrehajtás engedélyezett. A semi és light-kontakt küzdelmeket tatamival borított küzdőtéren, míg a teljes erejűeket ökölvívó ringben vívják.

A sportolók a versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: bandázs, védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő, nőknél mellvédő. A thai-kickboxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők. Profi mérkőzéseken a sportolók fejvédőt nem használhatnak.

A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez.

 

WAKO logo
WAKO Hungary logo

 

¹AGFIS (Association Générale des Fédérations Internationales de Sports): General Association of International Sports Federations - a nem olimpia sportágak szövetsége, amit az olimpia előszobájának is neveznek.